Glutenintoleranse eller cøliaki? To HELT forskjellige lidelser

Det snakkes mye om gluten for tiden. Føler du at annen hver person du kjenner ikke tåler gluten? Du kjenner kanskje ikke så mange med cøliaki, men jeg antar at du vet om flere med reaksjon på gluten.

Er det en mote? Er det en ny diett? Har alle som sier de reagerer på gluten egentlig et problem? Er det bare en «hype»?

Det er en ganske stor mulighet for at de som sier de reagerer på gluten, faktisk gjør det. Og det er ikke så rart. Jeg skal fortelle deg litt om gluten og moderne mel, spesielt HVETE-mel.

Overkonsumering av et produkt, nesten hva som helst, vil føre til en forandring i kroppen. Og vi vet jo alle at mel er noe vi, spesielt nordmenn, overkonsumerer. Det samme gjelder også for melk, kumelk, vi har tålt det i mange, mange år. Men plutselig har minst én i hver skoleklasse en eller annen form for allergi mot melk. Er det bare det at vi konsumerer så utrolig mye som gjør oss syke med tiden, eller har det skjedd noe med produktene som vi tidligere tålte ALLE SAMMEN? Min bestemor hadde aldri hørt om mennesker som ble syke av mat før hun var over 50 år! Da var vi i det herrens år 1963. Da begynte det så vidt å komme reaksjoner på handelstandens forsøk på å tjene mer penger. Men det var ikke det vi skulle snakke om her.

Problemet vi sliter mest med i dag er hybridiseringen av korn, og da spesielt hvete. Det har ført til en forandring i hvetens protein, som nå gjør at hveten har en helt ny, muligens flere men forskningen er ikke ferdig enda, type protein i seg. Hele 5 % av proteinet i moderne, ødelagt hvete er dette nye proteinet. Kroppen vår, som aldri har vært borti dette proteinet, vet ikke hvordan den skal fordøye det. Vi har rett og slett ikke enzymet som skal til. Hvorfor? Fordi det aldri var meningen at vi skulle spise dette menneskeskapte proteinet, som ikke har noe i hveten vår å gjøre?

Så…

GLUTENINTOLERANSE

De som lider av glutenintoleranse blir stort sett alltid syke når de spiser noe med gluten i. Hvordan syk, kan variere fra person til person, men feller for nesten alle er oppblåst mage og generelt veldig dårlig form.

Det som skjer her når personen spiser gluten, eller akkurat dette første skjer med alle mennesker, da. Men det er at glutenet går ned i fordøyelsessystemet og når det kommer inn i tarmsystemet, reagerer det med ett spesifikt enzym som er der kun for glutenets del. Dette enzymet heter transglutaminase, og jobben dets er å bryte ned gluten til glutenin og gliadin.

Hos en som har glutenintoleranse vil immunsystemet plutselig komme inn her. Den delen av immunforsvaret som er lokalisert i magen. Det enzymet som splittet glutenet inn i glutenin og gliadin, altså transglutaminase, trigger nå en reaksjon på gliadinet. Glutenintoleranse er altså en reakjson på gliadin, og ikke hele glutenproteinet.

Hva skjer? Jo, du ender opp med oppblåst mage, inflammasjoner og generelt dårlig form. Noen blir faktisk veldig syke.

CØLIAKI

Cøliaki er en autoimmun sykdom, hvor inntak av gluten fører til skader på tynntarmen. 

Denne gangen er det ikke proteinet gluten i seg selv som kroppen reagerer på, heller ikke en splitting til glutenin eller gliadin. Kroppen reagerer egentlig ikke på gluten i det hele tatt.

Men har du cøliaki, så reagerer kroppen på enzymet som bryter glutenet ned! Altså det samme enzymet som vi snakket om i stad, transglutaminase. Så fort en person spiser gluten, dannes dette enzymet for å bryte glutenet ned. Men hos en med cøliaki vil dette da være fatalt. Kroppen vil gå til angrep og bryte ned enzymet. Da skjer to ting i kroppen. 1. glutenet blir ikke brutt ned, noe som i seg selv skaper problemer. 2. Enzymet, transglutaminase, blir borte. Noe som er veldig skadelig, fordi nettopp dette enzymet også er til for å «holde tarmsystemet vårt sammen». Dette enzymet finnes i små mengder i systemet vårt hele tiden, også når vi ikke spiser gluten. Fordi det har den oppgaven jeg nettopp forklarte her. Og når kroppen kjemper i mot dette enzymet, blir tarmene våre ødelagte og vil ikke lenger klare å oppta næring fra maten du spiser. Så en med cøliaki kan bli utrolig dårlig rett og slett av underernæring. Men alle symptomene som oppstår ved glutenintoleranse, vil i de fleste tilfeller også oppstå ved cøliaki. I tillegg er benskjørhet og emaljeskadde tenner vanlig ved cøliaki.

Det er derfor dette er i kategorien autoimmun sykdom. For kroppens immunforsvar går til angrep på et enzym den selv produserer, og egentlig trenger. Så hovedpoenget her; Det er egentlig ikke GLUTEN kroppen reagerer på ved cøliaki (selv om dette kan leses overalt på nettet. Men det er vel enklere å forklare det sånn) men altså enzymet transglutaminase.

Håper dette var oppklarende. Jeg synes i hvert fall det er veldig interessant.

Her finner du forresten oppskrift på en av de glutenfrie kakene mine. Hvis du ikke trenger å spise sukkerfritt, bytter du bare ut søtningsmiddelet her med det sukkeret du ønsker å bruke.

Kjøkkengaarden. Bilde

 

kostholdsveileder afpt. bilde

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *