Hverdagsbrød – For happy tarmer

Dette er det brødet vi stort sett spiser her i huset. Det er enkelt å lage, men krever heving over natta (evnt. fra morgen til kveld).

Brødet er fritt for moderne kornsorter som bl.a krysset hvete og inneholder utelukkende økologisk mel. Faren med den moderne, kryssede hveten er at den er «jukset med» for å tåle sprøytemidler, for å få kortere strå, for å få sterkere gluten og mye annet som KUN gjøres av økonomiske grunner (altså for at produsenten skal tjene mer penger). Denne tuklingen med kornet gjør at det ikke lenger er bra for oss og vi dreper de gode tarmbakteriene våre med så mye brød som spesielt vi nordmenn spiser. Du kan gjerne bruke hvete, men velg da økologisk landhvete som ikke er et juksemel.

Holli Mølle og Norsk Urkorn er to av leverandørene på bra mel.

Hvis du tilsetter frø og hele korn i brødet, så bløtlegg dem i 6-8 timer og skyll dem godt, før du har dem i deigen. Dette er for å fjerne frøet/kornets beskyttelse, fytinsyre, som er ødeleggende for oss. Bakteriene i tarmen vår tar skade av det og kroppen vår klarer ikke å ta opp næringen. Jeg har tilsatt 3 dl hel havre i dette brødet.

Husk å velge helfete pålegg og ordentlig smør på brødskiva, slik at all næring og plantestoffer i brødet kan tas opp i tarmen. Uten fett klarer nemlig ikke kroppen å nyttiggjøre seg av plantestoffer.

Denne oppskriften holder til 2 store brød i 1,5 liters former.

600 gr øko landhvete

200 gr øko grov spelt

200 øko fint bygg

200 gr store havregryn

25 gr fersk gjær

1 ss honning

1 ts salt

1 liter kaldt vann

2 dl kaldpresset raps eller olivenolje

Ha alle ingrediensene i en bakebolle. Hvis du baker med maskin er det viktig at du har på laveste hastighet og lar maskinen gå i max 10 minutter. Disse gamle kornsortene har et skjørere glutennettverk og skal ikke knas på høy hastighet.

Nå er deigen ganske seig, og skal stå i bakebollen i minst 8, gjerne 12 timer. Etter hevetiden, knar du deigen sammen igjen, deler den i to også legger dem i hver sin brødform. Nå skal de heve i ca 45 minutter og stekes på 175’c i 45 minutter.

Ta brødene ut av formene ganske raskt etter steking, så du unngår at de blir våte under. Avkjøl på rist.

 

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *