Hvordan sørge for god helse? – og knasende sprø granola

Som de fleste av dere helt sikkert har fått med seg den siste tiden at jeg priser de gode tarmbakteriene? Jeg har virkelig fått opp øynene for hvor utrolig viktig det er å sørge for riktig balanse i tarmsystemet. Nå som det endelig har begynt å komme forskning på området, er det heldigvis flere og flere som velger å tro på det. Mange leger og behandlere verden over har visst i mange år at helse kommer fra tarmen. Vi har sett det gang på gang, at de sykeste menneskene (nesten uansett hvilken type sykdom) har det dårligste bakteriemangfoldet av oss alle. Mens hos friske mennesker er som regel alltid tarmen i tipp-topp stand. Nesten alle autoimmune sykdommer, mentale lidelser, Under- og overvekt kobles nå opp mot for mye av de dårlige bakteriene og fravær av de gode bakteriene i tarmen. Det er bakteriene i tarmene våre som sender signaler til hjernen med beskjeder om alle de millioner av prosesser som skal foregå i kroppen hver eneste dag. Og hvis én av disse prosessene ikke går som det skal, så blir det en «butterfly effect» som endrer på de andre prosessene også. Dette fører til en dårlig fungerende kropp. Men å ha gode bakterier i kroppen er ikke nok i seg selv. For du må nemlig sørge for å ha flere av de gode enn av de dårlige bakteriene. Når de dårlige bakteriene tar overhånd og styrer kroppen din, da blir det skikkelig krøll!

Gode og dårlige bakterier. Bilde     Gode og dårlige bakterier. Bilde

Så hva skal du gjøre, da? Hvis du ønsker å følge rådene om en oppbygget bakterieflora i tarmen din? Jo, du må spise bakterier, rett og slett. Synes du det høres ekkelt ut? Det er ikke så ille. Du har garantert ganske mange bakterier i kostholdet ditt allerede. For du spiser helt sikker yoghurt? Eller rømme? Og kanskje litt spekemat i ny og ne? Dette er mat med bakteriekulturer i, som er bra for deg. Men vanlig yoghurt og spekeskinke med E-stoffer som f.eks nitritt er ikke bra nok. Du må ha mye MER og du må ha mange FLERE bakterier. Altså mange flere TYPER. Bakterier kommer i kolonier med mange ulike slekter som igjen har ulike familie. Og tarmsystemet vårt trenger litt av alle disse. Også er det, som jeg beskrev over, like viktig å sørge for fravær av de dårlige bakteriene. Og hvordan gjør du det? Jo, først og fremst må det bli flere av de gode, slik at de er i overvekst. Så må du kutte ned på mat som forer de dårlige bakteriene, som f.eks sukker og hvitt mel. De dårlige bakteriene ELSKER dette! Også trenger bakteriene i tarmene dine fiber! De lager nemlig fett av fiber. Ikke sånn fett som legger seg på hoftene, men fett som smøres på innsiden av tarmveggene dine, slik at tarmen din ikke bli lekk og sender avføringsrester inn i kroppen din. For DÈT blir du ordentlig syk av.

Medicine. Bilde

Det er trist å vite at mange mennesker fremdeles, i 2018, bare tenker på kosthold i forhold til slanking. Jeg vet mange tenker generell helse og, altså! Men det er dessverre så ofte at jeg leser om lavkarbo, lavkalori, keto, paleo, Grete Roede, Fedon, Skaldeman, sykehusdietten, banandietten, faste osv osv, hvor det BARE handler om vektnedgang. Og det er veldig trist. For selv om du går ned i vekt med den ene eller den andre dietten og tilsynelatende føler deg bra akkurat nå, så betyr ikke det at du sørger for god helse INNI kroppen din. Det er så viktig å tenke helse i tillegg til vekt. Visste du for eksempel at store mengder rødt kjøtt kan føre til at kroppen blir mindre mottagelig til aminosyren tryptofan? Og tryptofan trenger hjernen vår for å lage lykkehormonet serotonin. Kanskje en grunn til at det er så mange vegetarianere som ser så «forbasket happy» ut? Kanskje de faktisk ER mer lykkelige? Sånn på ordentlig? FYSISK lykkelige, liksom?

Så her kan du få noen enkle tips til en sunn bakterieflora:

-Spis syrnede melkeprodukter, helst økologiske og gjerne med ekstra mye bakterier f.eks Tjukkmjølk. Men varier gjerne, da de ulike produktene har ulike bakterier.

-Spis spekemat, helst økologisk uten E250 og E251 (nitritt og nitrat) Disse dreper bakterier og er ikke bra for de gode vennene i tarmen din. Disse E-stoffene har også blitt mistenkt for å være kreftfremkallende. Se etter dette i all type bearbeidet kjøtt.

-Spis modnede oster. Vellagret jarlsberg, brie, parmesan etc

-Spis fermentert og syltet mat. Lag din egen surkål, rødkål, kimchi, kombucha og vannkefir. Her er det mengder av gode bakterier.

-Kutt ned på mat som fremkaller betennelser og forer de dårlige bakteriene i kroppen din, som f.eks sukker. Bytt ut med små mengder honning og kokosblomstsukker, eller dersom du ønsker å holde deg helt unna søtt som påvirker blodsukkeret, kan du bytte ut sukker med stevia, sukrin, fibersirup og tagatesse.

-Bak brød med hele, grove korn, havremel, havregryn, bokhvetemel, kikertmel etc. Dette vil kvalifisere til lavkarbobrød. Men du kan også fint lage vanlige brød som er mye sunnere enn dagens «anabole brød» som er proppet fulle av ekstra gluten konserveringsmidler for å både bli ekstra store og holdbare. Bruk urkorn, som emmer og spelt i stedet for hvetemel. Dette er mye mer absorberbart for tarmen enn nymotens hvetemel.

-Spis gode fettkilder som kokos, raps, avokado, nøtter

-Kutt ned på kjøtt, spesielt rødt kjøtt. Du kan gjerne spise det, men ikke hver dag. Hold deg unna svinekjøtt som inneholder mye giftstoffer og styr unna den blodige biffen til et hvert helgemåltid. Husk: Rødt kjøtt senker lykkehormonene dine.

Lykkehormon. Bilde

Nå vil jeg dele en oppskrift med dere på en deilig yoghurtdrikke (noe så enkelt som kjøpt fra kjøleskapet på Kiwi) og en hjemmelaget, knasende sprø granola. Håper dere vil prøve den. Det er forresten den granolaen jeg selger i nettbutikken. Så hvis du ikke har lyt til å prøve å lage den selv, så kan du bestille den der i stedet. Logg deg på vipps, velg «betal» og søk på nr.140201. Da ser du ale produktene mine med bilde, informasjon og priser.

Den nydelige, fargesprakende yoghurtdrikken er en Biola med rødbeter , eple og lime fra Tine

Biola. Bilde

Granola. Bilde    Granola. Bilde

Granola. Bilde Granola. Bilde

Den deilige granolaen lager du slik: 

(Jeg lager en kjempestor porsjon når jeg først er i gang)

-Sett komfyren på 160°c

-Finn frem et stekebrett og disse ingrediensene:

1 pose hasselnøtter

1 pose mandler

1 pose valnøtter

1/2 pose kokosmasse

150 gr solsikkefrø

150 gr gresskarkjerner

100 gr linfrø

100 gr sesamfrø

200 gr soyaflak (ligner på cornflakes)

150 gr Sukrin Gold

100 gr Cocosa eller annet bra fett

2 ss kanel

1 ss kardemomme

1/2 ts salt

-Hakk opp mandler og valnøtter. Hasselnøttene kan være slik de er.

-Bland alle ingrediensene godt og bre det utover stekebrettet. Du får akkurat plass uten at det renner utenfor kantene!

-Stek granolaen først i 15 minutter, så åpner du ovnsdøra og blander granolaen godt, slik at alt blir stekt.

-Stek videre i 15 minutter til.

-Avkjøl granolaen helt og tilsett hakket sjokolade, tørkede bær eller annet om du vil, men det er ikke nødvendig. Den er god nok som den er.

-Oppbevares på glass eller i tett boks.

kostholdsveileder afpt. bilde

Kjøkkengaarden. Bilde

3 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *