Nydelig, kremet hvalgryte – Sunt, norskt og veldig godt!

#inneholder annonselenker

 

Det er veldig mange år siden jeg har spist hvalkjøtt.  Jeg fikk nemlig servert en hvalbiff som smakte 100% tran! Og etter det har jeg aldri turt å spise det igjen. Bare tanken på den biffen fikk meg uvel.  Det er egentlig veldig synd, for hvalkjøtt er utrolig sunt. Og nå er det sjelden man får hvalkjøtt med transmak lenger. Jeg vet ikke hva produsentene har gjort, men jeg leser stadig vekk på nett at hvalkjøtt ikke er som det var før. Så nå bestemte jeg meg for å prøve.

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh fastslår at hval er en proteinrik råvare med en sunn fettsyresammensetning.

«Sammenligner vi storfe med sjøpattedyret hval, kommer hval klart bedre ut. Den inneholder mye mindre mettet fett og mer av det sunne umettede fettet. Kjøttet inneholder også mer vitamin A, vitamin D og jern enn storfe. Ernæringsmessig er hvalkjøtt et godt valg.» 

Vil du lese mer om hvalkjøtt kan du sjekke ut denne siden: Norsk Hval

Jeg gikk til innkjøp av hval-kjøttdeig, det var helt nytt for meg og bestemte meg for å lage en gryterett litt utifra fantasien og slik ble det. Den er glutenfri og innafor på lavkarbo.

Hvalgryte. Bilde

Dette trenger du til hvalgryte for 6-8 personer:

800 gr hvalkjøttdeig

1 spisspaprika

2 fedd hvitløk

1 liten purre

1/2 gul løk

10-12 aspargesbønner

5 dl god, smakfull kraft (oppskrift HER)

3 dl kremfløte

4 ss worchestershiresaus

1/4 ts revet muskattnøtt

1/2 ts pepper

En god klype havsalt

2 ts johannesbrødkjernemel (eller annen jevning, hvis du ikke må ha gryta glutenfri)

1 dl vann

Rømme og evnt. tyttebær til servering

     Hvalgryte. Bilde     Hvalgryte. Bilde

Slik gjør du: 

-Stek kjøttdeigen i en stor gryte med litt smør eller olje. Jeg bruker Berit Nordstrand Flytende kokosraps. 

-Hakk løk, hvitløk, purre og paprika i ganske små biter og stek det litt sammen med kjøttdeigen.

-Tilsett kraft, fløte og krydderier og kok opp

-Rør ut Johannesbrødkjernemelet i 1 dl vann og tilsett i gryta under omrøring. Tilsett litt og litt til du har den tykkelsen du vil ha.

-Nå er gryta klar til servering.

-Har du poteter, potetmos, ris eller andre ting som tilbehør holder denne porsjonen gryte til 8 personer. Spiser du kun gryta, er det nok til 5-6 personer.

Hvalgryte. Bilde

Dersom du ikke er en kraftkoker og ikke kan få kjøpt ekte kraft noe sted, anbefaler jeg deg å gå til innkjøp av kollagen og berike maten din med det. kollagen har ekstreme helsefordeler og burde finnes i alle norske hjem. Du kan nå endelig få kjøpt kvalitetskollagen i Norge (jeg har som regel bestilt fra england). Dette er det jeg bruker og det er helt smaksnøytralt og kan blandes ut i både varme og kalde væsker. De har 3 for 2 akkurat nå i tillegg. Klikk på bildet så kommer du rett til Kollagenet.

kollagen. Bilde 

VINTERKAMPANJE PÅ SOMA.NO

 

 

 

Kjøkkengaarden. Bilde

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *