Quinoapizza – m/ artisjokkhjerter & mozzarella

Vet du hva quinoa er? Quinoa er rett og slett et superfrø! Enkelte indianerstammer kaller det for et hellig frø. Og det forstår jeg godt. Quinoafrø er fulle av proteiner. Ja, det er faktisk mer proteiner i quinoafrø enn i kjøtt! Og det er i tillegg helt riktige proteiner.  Og da mener jeg at de inneholder alle de essensielle aminosyrene (proteiner) kroppen trenger for å bygge, jobbe og være frisk. Det er nemlig ikke sånn at et protein er et protein. Det finner mange forskjellige og kroppen vår trenger dem alle. Frøene inneholder også store mengder med bra fett og er proppet med jern. Har du jernmangel burde du absolutt fylle på med quinoa i kosten. Jernet som er i dette superfrøet er av en type som kroppen vår elsker, og derfor blir det tatt opp veldig lett. Hvis du bare skulle velge én eneste matvare å leve av, så kunne det godt vært quinoa. Quinoa er også utrolig allsidig. Du kan, og burde, bruke det til nesten hva som helst. Jeg bruker det ofte til å lage grøt, og det er supert å lage babymat av. Jeg har det som tilbehør til lunsj og middag i stedet for ris, jeg lager risotto, granola og musli, jeg har det i salater og nå i dag har jeg altså laget en pizzabunn av quinoa. Jeg håper du vil prøve, jeg tror ikke du vil angre.

Quinoapizza. Bilde

Quinoapizza. Bilde

Akkurat denne kombinasjonen pizzafyll laget jeg for ca 2 år siden i samarbeid med Sunkost. Da kokkelerte jeg sammen med Johanna Grønneberg Mesa, som nå jobber som personlig trenger for «alle kjendisene» i USA, men som dere kanskje kjenner best fra MTV og Radio Norge, sistnevnte jobber hun fremdeles for de gangene hun er i Norge. Men altså. Da ble denne oppskriften filmet og lagt ut på Sunkost sine nettsider. Du kan se filmen HER. Og Johanna blogger HER, hvis du er nysgjerrig. I dag har jeg gjort noen bittesmå endringer på oppskriften. Og den får du under her. Husk at du må gjøre en liten forberedelse i god tid, gjerne dagen i forveien. Og det er å bløtlegge quinoafrøene.

Quinoapizza. Bilde

Dette trenger du til en 22-24 cm rund quinoapizza (2 personer):

Bunn:

En rund kakeform på 22-24 cm, helst med avtagbar ring.

2,5 dl tørr quinoa + vann til bløtlegging

1 dl kaldt vann til deigen

1 ss eplesideredikk (eller vanlig edikk)

Litt valgfritt krydder, jeg brukte urte- og hvitløkssalt

1 ts bakepulver

 

Saus: (saus nok til flere pizzaer, spar resten på glass)

1 boks (helst økologiske) knuste tomater

2 hvitløksfedd

1/4 rødløk (gjerne hjemmelaget, SYLTET rødløk)

1/2 gulrot (kan sløyfes, men tilfører litt sødme og gir ekstra næring)

En klype salt

1 ss tørket oregano

 

Fyll:

1/2 boks artisjokkhjerter

1/4 rødløk (gjerne hjemmelaget, SYLTET rødløk)

Revet mozzarellaost

Quinoapizza. Bilde

Slik gjør du: 

-Quinoafrøene må legges i kaldt vann i minst 6 timer, men helst over natten.

-Skyll dem godt i en sil når de er klare, dette hindrer bittersmaken i å komme med.

-Sett stekeovnen på 190°c og finn frem kakeformen og legg bakepapir i bunnen.

-Ha quinoaen i en blender sammen med alle de andre ingrediensene og kjør til det er most. Det kan ta noen minutter.

-Hell pizzarøren over i forma og forstek i 15 minutter.

Nå lager du fyllet: 

-Ha alle ingrediensene til fyll i en liten kjele og kok opp. La det småkoke helt til pizzabunnen er ferdig (stekt to ganger).

-Kjør massen med en stavmixer til den er klumpfri og sausen din er klar.

Fortsett med bunnen: 

-Ta bunnen ut og fjern ringen (husk å løsne den rundt kanten først).

-Snu pizzabunnen opp ned på et bakepapir og stek videre i 10 minutter til. (Den blir nemlig ganske bløt under).

-Ta bunnen ut og smør på pizzasaus,  legg på ønsket fyll.

-Stek pizzaen i ca 10 minutter, eller til osten er gyllen og slik du vil ha den.

-Vel bekomme!

Og du! Server gjerne pizzaen med litt creme fraiche. Det er kjempegodt!

Quinoapizza. Bilde

Jeg har laget et påskehefte i år med 19 deilige oppskrifter på bl.a Twix, Kinderegg, sjokoladefontand, geléfigurer og mye annet godt! Alle oppskriftene er glutenfrie og sukkerfrie og passer til deg som spiser lavkarbo uansett om det er for å være frisk eller for å gå ned i vekt. Heftet er også ypperlig for de med cøliaki og diabetes. Og du! Følg meg gjerne på Snapchat @frkholms.

Lavkarbo oppskrifter. bilde

I tillegg holder jeg kurs i lavkarbo matlaging og baking. Jeg reiser rundt i hele landet. Det kan du lese mer om ved å klikke på bildet under.

Lavkarbo kurs. bilde

 

Kjøkkengaarden fredrikstad. bilde

One Comment

  1. Pingback: bareholm.no - Poké Bowl - En spennende Hawaiisk trend

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *