KetoLabben

Lavkarbo | Saftige boller – gjærbakst

Jeg har gjort mange forsøk på den perfekte lavkarbo gjærdeig. Nå har jeg gjort forsøk nr.7 og 8! Jeg trodde jeg hadde gitt meg for denne helga, men våknet i dag med nærmest et kall på innsiden om å prøve bare éeeeeeen oppskrift til på lavkarboboller. Så her har dere det! Forsøk nummer 8, og det mest perfekte resultatet hittil. Nå har jeg også droppet fiberfin, som noen av dere både sliter med å få tak i og som noen ikke vil spise pga maisstivelsen (selv om den er av den typen som ikke tas opp i kroppen) Det som skulle til for å beholde den fantastiske smaken fra fastelavensbollene jeg la ut i går, var å tilsette en ingrediens jeg ikke hadde trodd skulle funke i SØT bakst. Hold dere fast, og ikke bli redde. Men disse inneholder altså mozzarellaost!! Det smaker ikke noe som helst av dette, men jeg tror det var det som gjorde at bollene nå ikke sprakk! Og jeg er såååååå glad! Jeg skal absolutt perfeksjonere disse enda mer. Men nå er jeg faktisk så fornøyd at NÅ, nå gir jeg meg for denne gang. Æresord! Hehe…

Lavkarbo. bilde
Mine tips til deg før du setter i gang:
-Finn frem alle råvarene og utstyret du trenger, før du begynner.
-Bruk vekt! Her er det stor forskjell på resultatet om du bruker 100 eller 110 gram. Det er derfor jeg nå har målt alt i gram og ikke gitt dere en oppskrift med desiliter eller skjeer.
-Gi deigen den tiden den trenger til å heve. Ikke ha dårlig tid når du jobber med gjær.
-Ikke gi opp dersom du ikke fikk det til på første forsøk. Og IKKE kast det du lager uansett om resultatet ble «rart». Det kan smake veldig godt uansett.
-Ikke stek for lenge. Det er stor forskjell på ovner. I min ovn er kanskje 180°c det samme som 190°c i din ovn. Hvis bollene begynner å bli mørke mot slutten, legger du et bakepapir over de siste minuttene. Jeg pleier å kjenne etter om de er ferdige. Dette krever litt håndlag. Men jo oftere du gjør det, jo flinkere blir du på det. Kjenn etter om bollene har blitt litt faste. De skal fortsatt være myke på en måte, men ikke slik at det kjennes ut som de er flytende i midten om du skjønner? Du tar det etter hvert.

 Lavkarbo gjærbakst. bilde

Dette trenger du til 10 lavkarboboller:

5 egg

100 gr naturell kremost

80 gr hard mozarellaost (stykke eller revet)

50 gr meierismør

2 dl kremfløte eller helmelk

100 gr cottage cheese

1/2 dl tagatesse

1 dl sukrin gold

2 ts bakepulver

150 gr fint mandelmel (det fettreduserte)

250 gr grovt mandelmel  (finmalte mandler)

1 pk tørrgjær

15 gr fiberhusk

10 gr johannesbrødkjernemel

1/2 ts salt

5 gr xhantangum (det kan hende dette ikke hadde noen effekt, siden det var så lite. Men jeg hadde det i, og tør ikke å garantere for resultatet uten dette)

***************

+ 1 egg til pensling

Lavkarbo gjærbakst. bilde
Slik gjør du:
-Ha cottage cheese, egg, smør, salt, søtning, bakepulver og gjær  i en blender og kjør til en klumpfri masse.

-Ha kremost, kremfløte og mozarella i en bolle og varm i mikroen i ca 1-1,5 minutt, til osten smelter. Bland godt og ha ostemassen oppi eggeblandingen og bland godt.

-Ha i xhantangum, fiberhusk og johannesbrødkjernemel og bland godt. Nå vil massen begynne å tykne litt.

-Ha i alt det andre tørre og kjør til deigen samler seg.  Den skal være ganske fast. Er den bløt, må du tilsette litt mer mandelmel.

Ofte liker jeg å helle deigen på benken og bruke en «deigskrape» til å kna inn mer mel. Da har jeg mer kontroll enn når deigen er oppi maskinen. Slik skal deigen se ut:

Lavkarbo bolledeig. bilde      Lavkarbo bolledeig. bilde

-Kna deigen sammen og del i 10-11 emner på 100-115 gram

-Ha vann på hendene og rull boller. Det er nesten umulig uten våte hender!

-Legg bollene på et stekebrett med bakepapir.

-Nå skal bollene heve i 45-50 minutter. På et litt varmt sted.

-Pensle bollene med et sammenvispet egg.

-Stek bollene midt i ovnen, på 180°c i 13-14 minutter.

-Avkjøl bollene på rist. De er gode varme, men jeg opplever at de faktisk er saftigere og holder mer sammen når de har fått avkjølt seg litt.

Kjøkkengaarden fredrikstad. bilde

7 Comments

 1. Tone

  Tusen takk for en flott oppskrift! Denne skal jeg prøve 😊 Angående gjær i lavkarbo bakst, så har jeg prøvd det noen ganger før, og det har gått fint det. Men da har det alltid vært brukt en teskje med sukker. Det er ikke farlig, for gjæret spiser sukkeret. Det bruker det som et «drivstoff» for å heve. Men det har ikke du i denne oppskriften. Kan du forklare hvorfor det virker allikevel? Bare fordi at jeg syns sånne ting er interessant 😊

 2. Ann

  Hej! Några frågor från en svensk 🙂
  Vad är tagatesse?
  Vad innebär fetreducerat mandelmjöl – hur mycket fett?
  Går det att ersätta johannesbrødkjernemel med något annat – eller utesluta?

  1. Elisabeth Groth

   Hei Ann 🙂 Tagatesse er en erstatning for sukker, som er blodsukkervennlig. Fettredusert mandelmel er veldig finmalt (som vanlig mel) og går perfekt i søt/fint bakverk. Om du bruker vanlig malte mandler, blir resultatet grovere 🙂

 3. Pingback: Lavkarbo Solskinnsboller Gjærdeig

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KetoLabben