Lavkarbo | Gjærbakst – Fastelavensboller

Nå har jeg nettopp gjort forsøk nr.6 på den perfekte LAVKARBO gjærdeigen. Tenk deg lavkarboboller som smaker boller! Det er virkelig et scienceprosjekt, altså! Jeg er kjempefornøyd med deigen på SKOLEBRØD som jeg la ut i går. De ble virkelig myke, saftige og gode. MEN! Det er noe med lavkarbo-bakst. Når vi er nødt til å bruke mye, vi snakker hele 40-50 gr, fiberhusk for å få deigen til å henge sammen, så skjer det også noe med smaken. Og de skolebrødene er faktisk nært til perfekte. Det eneste jeg kjente at jeg ville jobbe mer med var å få bort smaken av fiberhusk og den bittelille smaken av sesam. Det finnes veldig mange bolleoppskrifter på nett, hvor det står at «disse smaker 100% som vanlige boller etc, IKKE la deg lure alltid. Jeg har ikke funnet en eneste oppskrift som minner om smaken av ordentlig bolle, så derfor begynte jeg «prosjektperfektlavkarbogjærdeig» selv. Nå har jeg nesten klart det. MEN! Selv om smaken nå er helt strøken, så klarer jeg ikke å unngår sprekker på toppen av bollene. Jeg gir meg for denne gang, men lover å knekke koden en gang i løpet av livet, hehe.. Her får dere den beste bolleoppskrifta jeg har kommet frem til hittils. Og nå er det jo både morsdag og fastelaven på sønadg, så det kunne vel ikke passet bedre? 

 

Lavkarbo fatselavensboller. bilde

Mine tips til deg før du setter i gang:

-Finn frem alle råvarene og utstyret du trenger, før du begynner.

Lavkarboboller

-Bruk vekt! Her er det stor forskjell på resultatet om du bruker 100 eller 110 gram. Det er derfor jeg nå har målt alt i gram og ikke gitt dere en oppskrift med desiliter eller skjeer.

-Gi deigen den tiden den trenger til å heve. Ikke ha dårlig tid når du jobber med gjær.

-Ikke gi opp dersom du ikke fikk det til på første forsøk. Og IKKE kast det du lager uansett om resultatet ble «rart». Det kan smake veldig godt uansett.

-Ikke stek for lenge. Det er stor forskjell på ovner. I min ovn er kanskje 180°c det samme som 190°c i din ovn. Hvis bollene begynner å bli mørke mot slutten, legger du et bakepapir over de siste minuttene. Jeg pleier å kjenne etter om de er ferdige. Dette krever litt håndlag. Men jo oftere du gjør det, jo flinkere blir du på det. Kjenn etter om bollene har blitt litt faste. De skal fortsatt være myke på en måte, men ikke slik at det kjennes ut som de er flytende i midten om du skjønner? Du tar det etter hvert.

Dette trenger du til 10-12 lavkarboboller:

5 små, 4 vanlige eller 3 store egg (det er enorm forskjell fra First Price til Prior sine store!)

100 gr naturell kremost

100 gr mykt meierismør

1 dl kremfløte (varmes opp til 40°c)

100 gr cottage cheese

1 ts vaniljepulver eller vaniljeekstrakt (kan sløyfes, men gir veldig god smak)

1/2 ts salt

1/2 dl tagatesse

1/2 dl sukrin gold

2 ts bakepulver

300 gr fint mandelmel (det fettreduserte)

100 gr grovt mandelmel  (finmalte mandler)

100 gr Fiberfin

10 gr fiberhusk

15 gr johannesbrødkjernemel

1 pk tørrgjær

***************

+ 1 egg til pensling

     Lavkarbo fastelavensboller. bilde

Slik gjør du:

-Ha cottage cheese, kremost, egg, smør, salt, søtning, bakepulver, gjær og vaniljepulver i en blender og kjør til en klumpfri masse.

-Ha i alt det andre og kjør til deigen samler seg. Den skal være ganske fast. Er den bløt, må du tilsette litt mer av det fine mandelmelet. Ofte liker jeg å helle deigen på benken og bruke en «deigskrape» til å kna inn mer mel. Da har jeg mer kontroll enn når deigen er oppi maskinen. Slik skal deigen se ut:

Lavkarbo bolledeig. bilde

-Ha deigen over i en bolle og dekk til med plast.

-La deigen heve på et litt varmt sted i ca 2 timer. F.eks varmekablene på badet.

-Kna deigen sammen og del i 10-11 emner på 100-115 gram

-Ha vann på hendene og rull lavkarboboller. Det er nesten umulig uten våte hender!

-Legg bollene på et stekebrett med bakepapir.

-Nå skal bollene heve i 45-50 minutter til. Også på et litt varmt sted denne gangen.

-Pensle bollene med et sammenvispet egg.

-Stek bollene midt i ovnen, først på 190°c i 10 minutter, så senker du temperaturen til 165°c og steker i 8-10 minutter til.

-Avkjøl bollene på rist. De er gode varme, men jeg opplever at de faktisk er saftigere og holder mer sammen når de har fått avkjølt seg litt.

*****************************

Nå som det er fastelaven, så er disse bollene nesten et must å fylle med hjemmerørte bær og pisket kremfløte! Pynt toppen med sukrinmelis, bare litt melisstrø eller sukkerfri, smeltet sjokolade…. Mmmmmmm! Lavkarboboller!

  

Innlegget er gjort i samarbeid med Kjøkkengaarden i Fredrikstad. Klikk på bildet for flere inspirerende kjøkken, bad og garderober.

Sunne Sjokoladeboller. Bilde.

 

13 Comments

  1. Anne

    Er nybegynner på lavkarbo fronten og fikk tips om bloggen din av ei venninne. Ser ikke ut som jeg kommer til å bli skuffet, for bloggen bugner over med oppskrifter jeg vil prøve ut. Boller er definitivt en av de tingene jeg synes har vært vanskelig å holde meg unna, så mmmmmm, gleder meg. 🙂
    Hvor kjøper du alle ingrediensene dine? Jeg har kjøpt litt i helsekost butikker, men du verden så dyrt. Ingen av innvandrer butikkene fører noe av det jeg trenger heller. Har du noen tips?

  2. Pingback: Frøken Holms - Lavkarbo solskinnsboller | Glutenfri gjærdeig

  3. Pingback: Lavkarbo saftige boller

    1. Elisabeth Groth

      Dete r mange som ikke kan spise mel og som har en kropp som fungerer bedre med fett enn med mel 🙂 Men nå er dette fastelavensboller, da. Meningen er at man skal spise en eller to en gang året. Ikke hver uke 🙂

  4. Kirsti

    Hei!

    Gleder meg til å prøve. Jeg liker ikke smaken av det fettredusert mandelmelet. Vet du om det har noe å si for bakeegenskapene om jeg velger den typen som ikke er fettredusert?

    Har forresten handlet inn for å lage skoleboller dine til i morgen 😊

    1. Elisabeth Groth

      Jeg har ikke prøvd med bare finmalte mandler, så jeg kan ikke gi deg et helt sikkert svar. Men jeg vil tro det går bra. Kanskje konsistensen blir litt annerledes, bare 🙂

  5. Torill

    Yay!!! Endelig skikkelige boller! 😀 De så fantastiske ut. Gleder meg til fastelavensboller i morgen. 😀 😀 😀

    Takk for at du gidder å bake og bake og bake og ikke gir deg før du får det perfekt. 😉

    1. Elisabeth Groth

      Takk for at dere gidder å følge bloggen min og prøve ut det jeg poster 🙂 Jeg elsker å eksperimentere, og faktisk få det til! Da er det ekstra gøy når jeg ser at dere også får det til og begynner å poste i ulike forum på facebook og skryte av MINE oppskrifter 🙂 Klem..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *