KetoLabben

Lussekatter, Saffron buns, Lussebullar | Slowcarb

Ja, kjært barn har mange navn. Men uansett hva du kaller disse bollene, så er én ting sikkert: Vi MÅ ha dem på Luciadagen, den 13.desember. Og de er deilige! Bak dem i dag, spise dem ferske og varme til kveldskosen og frys ned restene mens de fremdeles er ferske. Da har du (nesten) ferske lussekatter når du tar de opp fra fryseren igjen, kanskje til kos i romjula?
Jeg kommer ikke til å dele en lavkarbooppskrift på lussekatter med dere. Rett og slett fordi det ikke går an å lage skikkelig gode lussekatter med bare mandelmel, kokosmel etc. Og jeg er ikke interessert i lussekatter hvis de ikke er ordetlige. Da kan jeg faktisk med glede og velvilje heller la være å spise lussekatter. Men jeg har laget en oppskrift som er SLOWcarb. Det vil si at den påvirker blodsukkeret, MEN den påvirket blodsukkeret sakte. Så man vil ikke få en usunn stigning. Disse bollene inneholder ca halvparten av mengden karbohydrater i forhold til vanlige lussekatter. Her erstattes noe av melet med fiberfin, som gjør at deigen proppes med fiber men helt uten at du merker at deigen er grov, i tillegg er bollene søtet med tagatesse, som erstatning for sukkeret. Tagatesse smaker 95% som sukker. Jeg bruker speltmel, fordi det er mye snillere mot tarmsystemet vårt. Du BØR ha i den ene ts med honning som står i oppskriften, fordi gjæren trenger litt mat for at deigen skal heve skikkelig. Det utgjør ikke mange karbohydratene med den lille mengden. Lykke til og vel bekomme!
     

Du trenger:

100 g meierismør
3 dl helmelk
1 pk gjær
0,5 g safran (eller ts gurkemeie)
75 gr tagatesse + 1 stor ts honning
150 g seterrømme
1 ts kardemomme
1/4 ts ts salt
100 g fiberfin (kan erstattes med mer mel)
ca. 450-500 g fint speltmel

Til pynt:

1 egg til pensling
Litt rosiner

Slik gjør du:

Smelt smør i en kjele og tilsett melken. Varm opp til blandingen når ca 37´c, ikke overstig 40, for da dreper du gjæren.
Mål opp alt det tørre i en bakebolle og hell melkesmøret oppi
Bland godt og elt deigen til den er en fast, men LITT seig klump
La deigen stå til heving under plast på et lunt sted 1,5 – 2 timer
Del deigen i ca.15-18 biter, og form dem til lussekatter. Pynt med rosiner som trykkes godt fast, og pensle med egg. Sett på bakebrett og etterhev i 45 minutter.
Stekes midt i ovnen på 210 grader i 10-12 minutter.

FiberFin – fiber i forkledning

Fiber er ikke bare viktig for fordøyelsen, men kan også bidra til å holde deg frisk og slank. FiberFin inneholder resistent stivelse, et spesielt gunstig fiber med godt dokumenterte helsefordeler.
  • Øker fettforbrenningen
  • Holder deg mett lenger
  • Styrker immunforsvaret
  • Gir en sunn og god fordøyelse
  • Bidrar til et jevnere blodsukker- og energinivå
  • Glutenfri
 

WHO kaller oppdagelsen av resistent stivelse for det største gjennombruddet innen forskning på karbohydrater i de siste 20 år.

Det som gjør resistent stivelse annerledes fra andre fibertyper, er den sterke effekten det har på generell helse og vektkontroll. Ikke bare øker det kroppens evne til å forbrenne fett, det fyller også opp magen og reduserer sultfølelsen.

Studier viser at resistent stivelse gir mer stabilt blodsukker, er godt for immunforsvaret og til og med kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, diabetes og enkelte krefttyper.

Minimer den negative effekten av fine karbohydrater
Bakverk med fint hvetemel er ikke så gunstig for kroppen. Det fine hvetemelet gir en uønsket høy blodsukkerstigning og påfølgende svingninger. Hva om du kan gjøre «finbakst» sunnere uten å endre smaken?  Med FiberFin er dette superenkelt! Ved å tilsette en liten mengde FiberFin, øker du fiberinnholdet og senker dermed blodsukkerbelastningen (GI) i bakverk som boller, pizzabunn, pannekaker, vafler og kaker. Det lyse, finmalte fibertilskuddet lar smak, konsistens og utseende på bakverk være uforandret, mens fiberinnholdet skyter i været. Én spiseskje FiberFin gir like mye fiber som 1 dl grovt mel. Derfor trenger du bare en liten mengde for å gjøre maten sunnere:

 

Sunnere boller: Bytt ut 20 % av melet i hveteboller, og fiberinnholdet i én bolle blir høyere enn i en grovbrødskive.
Sunnere pannekaker: Tilsett ½ dl FiberFin i pannekakerøren, og røren vil inneholde ca 4 ganger så mye fiber som pannekaker laget med bare fint mel.
Sunnere pizzadeig: Bytt ut 10 % av melet i en pizzaoppskrift, og fiberinnholdet blir like høyt som i grovbrød. I tillegg blir deigen lettere å jobbe med, og pizzabunnen blir lettere sprø.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KetoLabben