KetoLabben

I´m in love with my bacteria!

Ja, nå er det over og ut med alle andre kjærlighetsforhold. Jeg har blitt Kombucha-bestemor, og sånn som Kombucha´n min koser seg der den ikke bare vokser seg stor og sterk, men også produserer nye kombuchababyer på løpende bånd, så må man jo bare elske den!

13219779_180296452366419_471394705_n

Jeg er helt ny i Kombuchaverden. Det er faktisk bare 2-3 mnd siden jeg hørte om det for første gang, til tross for at dette er noe folk har drevet med  i veldig, veldig mange år. Og nå sitter kanskje du og lurer på det samme som jeg gjorde da jeg hørte ordet for første gang. «Hva ER Kombucha?»

Kombucha er en fermentert te, det vil si en syrna te med høyt bakterieinnhold. Og da selvfølgelig bakterier av den gode arten, som magen og tarmene våre vil ha.

13249456_180296475699750_570942346_n

Hvordan lager man så denne syrna teen?

Enkelt forklart. Du trenger te og en bakteriekultur. Bakterien du trenger for å starte din egen Kombuchabrygging er veldig vanskelig å lage selv, og derfor er det så fin at veldig mange Kombucha-bryggere rundt om i hele verden, er mer enn villige til å dele med seg av sine «scobyér» (som de heter på Kombuchaspråket)

Hva gjør du når du har te og en Scoby? 

Jo, du lager helt vanlig te. Det sies at du må bruke ren, svart te, men det har jeg nå funnet ut at man ikke trenger. Jeg laget min første Kombucha på ren, grønn te og min andre på svart te m/ tranebær og begge ble helt supre 🙂

13250547_180296415699756_2046596710_n

Slik gjør du: 

-Kok opp 1 liter vann, hell det over på en stor krukke (helst av glass, men jeg har også brukt plast og det funket fint. (Sørg for at den er ren) og ha i 3-4 teposer og 1 ss sukker eller honning (det sies også at man ikke skal bruke honning, men jeg har laget alle mine teer med det). La posene ligge til teen er kald.

-Ta ut teposene og legg scoby´n oppi. Du må også helle oppi 1 dl av den væsken som scoby-mamma´n lå i da du fikk den. For at scoby´n skal utvikle seg trenger den luft, så ikke sett på lokk, men legg et papir eller en bit tøy over glasset og sett en strikk rundt. La krukka stå på benken i romtemperatur.

13250446_180296509033080_964670852_n

-I løpet av de neste  dagene vil scoby´n din begynne å lage en ny scoby-baby. Din første scoby har nå blitt mamma (og du har blitt bestemor)

-Den nye scoby´n legger seg på toppen av teen (som et lokk) og mamma´n ligger stort sett i bunnen. Men innimellom flyter begge to opp, det er også helt ok 🙂

-Når teen har stått på benken i ca 1 uke er den ferdig før-fermentert (syrnet), og nå er den klar til å etterfermentere.

-Ta ut både mamma´n og baby´n og sil teen over på flasker med tett lokk. Hvis du vil tilsette ekstra smak på teen din, er det nå du putter oppi det. F.eks noen frosne bringebær, noen skiver ingefær, roseblader etc etc.. Smak og behag.

-Scoby og mamma kan du nå la ligge igjen i litt av teen. Dette blir nå et scoby-hotell. Og hvis du fortsetter å tilsette litt sukker eller honning ca 1 gang i uka, vil de kose seg der og lage enda fler babyer.

-Nå skal teen stå på benken i 2-5 dager. I denne prosessen blir det dannet kullsyre.

13219557_180296425699755_1792719259_n

-Når du har nok «fizz» (du kan se på flasken om det er masse småbobler der) så tar du ut smakstilsetningen du hadde oppi, og setter flaskene i kjøleskap til du skal drikke din nydelige, egenproduserte Kombucha 🙂

Enjoy!

Ps! Vi du ha en scoby og lage din egen kombucha, legg igjen en kommentar her, så kan jeg sende deg en i posten 😉

(PS! Jeg har bursdag i dag :-P)

 

 

19 Comments

 1. Pingback: Mungbønner – Alfaspirer – kikerter | slik spirer du selv, hjemme! – Elisabeth Holm

 2. Christin

  Hei og gratulerer med dagen som var 🙂 Jeg har fulgt med her en stund nå og er på både vannkefir og scobyleting. Først og fremst scoby. Er i full omlegging av kost etter mange dårlige år. Har sjåfør i dag i FrStad som kan ta veien om kostbutikken i sarp om det er scoby tilgjengelig der. Da kan jeg handle den teen jeg kan starte med samtidig. Men det kommer kanskje brått på. Finnes det noe ledige scobyer en annen dag som ønsker nytt hjem, så kan jeg busse og hente. Vil gjerne handle te samtidig for at det skal være salgsgunstig for deg også. Ta gjerne kontakt! MVH Christin

 3. Anne Mette Iversen

  Kjempespennende:) Har hørt om dette , og at det er veldig sunt, men har ikke helt skjønt hva det er 🙂 Ønsker meg veldig gjerne en liten «avlegger» i posten 🙂 I mellomtiden skal jeg lese alt jeg kan for å lære meg dette 🙂 Og gratulerer så mye med dagen 🙂

 4. Veronica

  Gratulerer så mye med dagen 😉
  Jeg har prøvd denne «soppen» før, for mange år siden! Og den funker! Den skal visst etter sigende hjelpe med masse masse!! Alt fra vektnedgang til smerter! 🙂
  Men før var den gigastor denne «moren», og skulle legges i en plastbolle 🙂
  Herlig at den lever enda!!

 5. Christine Sognlien

  Hei Elisabet Holm!
  Leste nettopp din artikkel om combucha. Dette høres ille spennende ut, du skjønner jeg er utrolig dårlig i magen – uten at legene har klart å hjelpe meg. Har tatt utallige antibiotikakurer, og tror det hele skyldes ubalanse i tarmfloraen. Kaster opp, er ekstremt kvalm og har store smerter. Er det mulig at du kan være så snill å sende meg en babycombucha, så kan jeg prøve meg fram å se om dette kan være til hjelp. Har prøvd alt av alternative behandlinger og vanlig skolemedisen, kostholdsomlegging har heller ikke hjulpet… Takknemlig dersom det er mulig! ps Gratulere så mye med dagen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KetoLabben